Založ si blog

Čo pre nás znamenajú Vianoce

Pomaly sa nám blížia Vianoce. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme naše hektické životy. Čas, kedy sa nám plnia sny. Čas, kedy cítime v duši príjemné hrejivé teplo. Čas, kedy máme k sebe akosi bližšie. Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Všetci ich máme radi, všetci sa na ne tešíme. Ale aký je ich pravý význam? A čo znamenajú pre nás?

Tak ako človek rastie a dospieva, mení sa aj jeho pohľad na svet, život a takisto i na Vianoce. Človek postupne prichádza na to, o čom vianočné sviatky sú. Pomaličky sa približuje k ich podstate. Avšak podľa mňa Vianoce nemajú iba jeden pevne stanovený význam. Niečo iné znamenajú pre deti, niečo iné pre dospelých. A myslím si, že tak je to správne. veď predsa svet nemá byť jednotvárny ale pestrý a farebný.

Pre kresťanov sú Vianoce druhým najdôležitejším a najväčším sviatkom, hneď po Veľkej noci. Symbolizujú príchod Ježiša na tento svet. Narodenie každého dieťaťa je veľkou a radostnou udalosťou a narodenie dieťaťa, ktoré prinieslo spásu celému ľudstvu, o to väčšou a radostnejšou. Kresťania počas vianočných sviatkov v hojnej miere navštevujú kostoly, zastavujú sa pri betlehemoch a mnohí z nich – podobne ako traja králi od východu – sa snažia priniesť malému Ježiškovi nejaké svoje drobné osobné dary.

Snáď najviac majú Vianoce rady deti. Tešia sa na množstvo výborných a chutných koláčov, ktoré napečú ich mamy a babičky. Tešia sa na prázdniny, že si môžu oddýchnuť od školských povinností. Tešia sa na sneh, na stavanie snehuliaka, guľovačku, sánkovačku či lyžovačku. Ale najviac sa samozrejme tešia na darčeky, ktoré si nájdu pod vianočným stromčekom. Rodičia sa snažia splniť svojim deťom všetky túžby a často minú na darčeky neuveriteľne veľké čiastky. Čo by však nespravili pre svoje ,,ratolesti“? Veď pre každého rodiča je najväčším zadosťučinením, najväčším darčekom, šťastie ligotajúce sa v očiach svojho dieťaťa.

Dospelí vidia zmysel Vianoc v príležitosti stretnúť sa s celou rodinou, obnoviť vzťahy so svojimi blízkymi, v možnosti urobiť ostatným radosť. Vianočné sviatky sú pre nich časom, ktorý im prináša krásu a pokoj do duše. Aspoň na chvíľu môžu zabudnúť na svoje problémy a každodenné starosti a užívať si pohodu a príjemnú atmosféru týchto sviatkov.

Keď si predstavím Vianoce, vybaví sa mi v mysli obraz našej obývačky s bohato prestretým štedrovečerným stolom, okolo ktorého sedí celá rodina, v rohu svieti vianočný stromček, za oknom potichu padajú malé vločky snehu a v očiach každého sa odráža to neopísateľné vianočné čaro. Hoci som už dospelá, stále sa teším na rozbaľovanie darčekov, aj keď musím sa priznať, že viac ma zaujíma, ako sa zatvária tí, ktorým som darček venovala.

Vianoce vždy boli a budú najkrajším obdobím. Môžu mať veľa podôb. Jedno však ostáva stále rovnaké – či už sú so snehom alebo bez snehu, s kopou luxusných darčekov alebo so skromnejšími darčekmi – sú to sviatky pokoja, radosti a vzájomnej lásky. A túto skutočnosť nič nezmení. Veď predsa Vianoce dokážu svojou zvláštne čarovnou mocou vyvolať úsmev na každej tvári, či už je detská alebo ,,dospelácka“, biela alebo čierna…

Zločiny naše každodenné

01.02.2016

V jednej muzikálovej piesni sa spieva: ,,Ver mi, bratu, že z nás dospelých, na svojich ideáloch, na svojich priateľoch, dopustí sa takmer každý aspoň takto malilinkej, obyčajnej vraždy…“ Silné slová, kruté slová, ale skutočne pravdivé. Veď nikto nie je bez viny.

Vianočná

18.12.2015

Keď sa blížia Vianoce, svet je zrazu trochu krajší, keď sa stromček ligoce, ľudia sú si opäť bližší. V kruhu svojej rodiny každý chce byť v tento čas, prežiť krásne hodiny, prebudiť to dieťa v nás. Keď svetlo sviečky rozžiari slávnostný stôl vianočný, nech úsmev šťastný na tvári roztopí mráz polnočný. Nech koleda domom znie, pokoj dušu zaplaví [...]

Pravé Vianoce

01.12.2015

Ďalšia vianočná básnička…

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 130855x
Priemerná čítanosť článkov: 3537x

Autor blogu

Kategórie