Založ si blog

Nádej nikdy nezomiera

V živote každého človeka nastanú chvíle, ktoré znáša veľmi ťažko, momenty, keď si myslí, že ďalej už nemôže či prekážky, ktoré sa zdajú byť neprekonateľné. Práve v takýchto okamihoch prichádza na pomoc jediná zaručená vec – NÁDEJ.

Slovo nádej sa skladá z piatich, na prvý pohľad úplne obyčajných písmen. Avšak každé písmeno môže v sebe ukrývať časť významu samotnej nádeje. Prvé v poradí je písmeno N ako nebo. Nebo pre mnohých predstavuje synonymum nádeje. Často sa k nemu obraciame so svojimi túžbami a prosbami. A vôbec nezáleží na tom, či veríme v kresťanského boha alebo v nejakú vyššiu moc či energiu. Pre mňa nebo symbolizuje istotu. Je totiž domovom slnka a hviezd, ktoré sa na ňom pravidelne striedajú. Preto sa môžem bezpečne spoľahnúť na to, že po každej noci nastane jasný deň. Na základoch tejto istoty môže vyrásť aj nádej, že s každým novým dňom príde aj nový, lepší zajtrajšok.

Druhé v poradí je písmeno A ako amulet. Amulety môžu mať rôznu podobu, či už sú to náhrdelníky, náramky, prívesky alebo rôzne drobnosti. Ľudia už odpradávna verili v silu amuletov, verili, že v sebe skrývajú niečo magické, že dokážu uchrániť od všetkého zlého, že prinášajú šťastie. Aj v dnešnej dobe sa spoliehame na rôzne talizmany, napríklad pri skúškach v škole, pracovných pohovoroch či iných dôležitých a náročných situáciách. A to ani nemusíme byť poverčiví. Do amuletov vkladáme svoje nádeje, vieru v pozitívny výsledok. Amulet môže teda predstavovať zhmotnenú nádej.

Tretie písmeno je D ako dno. Mám na mysli emocionálne dno. Stav, v ktorom má človek dojem, že už mu nič nepomôže, že sa na neho valí doslova celý svet, že život pre neho už stratil význam a zmysel. Myslím si, že každý sa minimálne raz dostal alebo dostane do takejto situácie. Nie je to nič príjemné. Preto dno väčšinou vnímame v negatívnom zmysle. Avšak aj v takomto, na prvý pohľad bezvýchodiskovom stave sa dá nájsť niečo pozitívne. Predsa, keď človek padne na úplné dno, hlbšie už klesať nemôže. To je nemenný fakt. Preto je tu nádej na niečo lepšie, nádej na vzostup. Dno preto môže predstavovať východiskový bod nádeje. Bod, od ktorého sa silno odrazíme a vzlietneme v ústrety veselším okamihom.

Ďalšie v poradí je písmeno E ako elixír. Elixír je niečo, čo má na človeka priaznivé účinky. Z medicínskeho či odborného hľadiska je to prostriedok podobný lieku. My poznáme elixír predovšetkým z rôznych rozprávok či príbehov ako nejaký nápoj, ktorý v sebe obsahuje zázračnú silu. Dokáže človeka uzdraviť, zabezpečiť mu večnú mladosť a krásu, priniesť lásku alebo prinavrátiť mŕtvemu život. Aj nádej by sme mohli prirovnať k takémuto kúzelnému elixíru. Nie že by nám vedela vrátiť zdravie, mladosť či lásku milovanej osoby. Ale práve nádej nám vlieva do žíl čarovnú moc vstať a bojovať s nepriazňou osudu. Vďaka nádeji sa nevzdávame a vytrvalo hľadáme svoje šťastie v živote. Nádej nám dáva chuť a silu do života. Môžeme povedať, že nádej je elixírom života.

Posledným písmenom je J ako jazda. Samotný život môžeme prirovnať k jazde autom. Kým sme deťmi, nedokážeme sami šoférovať. Preto sedíme na zadnom sedadle a nechávame sa viesť našimi rodičmi. Dospievaním si postupne osvojujeme pravidlá životnej premávky. Preberáme volant do vlastných rúk a sami riadime našu jazdu životom. Počas tejto jazdy zažívame veľa šťastných chvíľ, užívame si výhľad na mnoho krás života. Často sa dostaneme na križovatky, musíme vyberať nebezpečné a prudké zákruty. Niekedy sa stane, že nás naša jazda zavedie do jednosmerky alebo do slepej uličky, kedy môžeme mať chuť vystúpiť a nepokračovať. Vtedy je dobré mať pri sebe vhodnú navigáciu, ktorá nás dokáže vrátiť na plynulú cestu. Takouto navigáciou pri jazde naším životom môže byť práve nádej.

Nádej má rôzne podoby. Môže to byť nebo ako istota lepšieho zajtrajška, amulet ako viera v pozitívny výsledok alebo dno ako východiskový bod vzostupu. Tiež môže predstavovať elixír života alebo vhodnú navigáciu pri jazde životom. Alebo môže byť niečím úplne iným. Veď predsa nie všetci sa musíme stotožniť s tou či onou podobou nádeje. Hlavné však je, že nádej nikdy nezomiera.

Zločiny naše každodenné

01.02.2016

V jednej muzikálovej piesni sa spieva: ,,Ver mi, bratu, že z nás dospelých, na svojich ideáloch, na svojich priateľoch, dopustí sa takmer každý aspoň takto malilinkej, obyčajnej vraždy…“ Silné slová, kruté slová, ale skutočne pravdivé. Veď nikto nie je bez viny.

Vianočná

18.12.2015

Keď sa blížia Vianoce, svet je zrazu trochu krajší, keď sa stromček ligoce, ľudia sú si opäť bližší. V kruhu svojej rodiny každý chce byť v tento čas, prežiť krásne hodiny, prebudiť to dieťa v nás. Keď svetlo sviečky rozžiari slávnostný stôl vianočný, nech úsmev šťastný na tvári roztopí mráz polnočný. Nech koleda domom znie, pokoj dušu zaplaví [...]

Čo pre nás znamenajú Vianoce

09.12.2015

Pomaly sa nám blížia Vianoce. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme naše hektické životy. Čas, kedy sa nám plnia sny. Čas, kedy cítime v duši príjemné hrejivé teplo. Čas, kedy máme k sebe akosi bližšie. Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Všetci ich máme radi, všetci sa na ne tešíme. Ale aký je ich pravý význam? A čo znamenajú pre nás?

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 130873x
Priemerná čítanosť článkov: 3537x

Autor blogu

Kategórie