Založ si blog

Hudba znamená. ..

Je jeden jazyk, ktorému rozumejú všetci. Nezáleží na tom, či si muž alebo žena, mladý alebo starý, chudobný alebo bohatý, beloch alebo černoch, či si kresťan, moslim, žid alebo budhista, či pochádzaš z Európy, Ázie, Afriky, Ameriky alebo Austrálie. Existuje jeden jazyk, ktorý všetkých spája. Tým jazykom je hudba.

Definovať hudbu, vysvetliť, čo znamená slovo hudba, je veľmi zložité. Veď pre každého je niečím iným. Vedec by povedal, že hudba je čistá matematika – sú to vzdušné kmity, ktorých frekvencie sa spočítavajú podľa fyzikálnych zákonov. A predsa sa pri tom deje niečo magické a čarovné – matematika sa mení na city.

Na svete pravdepodobne neexistuje človek, ktorý nepodľahol kúzlu hudby. Hudba dokáže vyvolať všakovaké emócie. Dokáže nás rozveseliť, vyčariť nám na tvári úsmev, povzbudiť nás, pozitívne naladiť, upokojiť, ale aj dojať či dokonca rozplakať. Koľkokrát sa vám už stalo, keď ste počuli svoju obľúbenú pesničku, že ste sa cítili zrazu akísi šťastnejší. Alebo naopak, keď ste počuli veľmi smutnú skladbu a z ničoho nič sa vám do očí natlačili slzy. Príčinou tohto všetkého je fakt, že melódie a rytmy pôsobia presne na tie oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné za prekonávanie smútku, radosti alebo túžby. A práve táto skutočnosť dokazuje to, že hudba naozaj otvára bránu do sveta citov.

Hudba je takisto liekom. Tým najjednoduchším a najlacnejším. Má pozitívne účinky na našu psychickú i fyzickú stránku.  Vedci pripúšťajú, že pri počúvaní obľúbených piesní sa v mozgu vylučujú endorfíny, ktoré vyvolávajú pocit šťastia alebo dokonca eufórie a zmenšujú vnímanie bolesti. Zahĺbenie sa do hudby znižuje hladinu stresového hormónu v krvi a pôsobí utišujúco na tú časť mozgu, ktorá zodpovedá za emócie. Hudba tiež môže zlepšovať pamäť a zvyšovať rozumové schopnosti, najmä schopnosť sústrediť sa a kreatívnosť.

Hudba patrí odjakživa k podstate života, k tomu, čo robí človeka ľudským. Jej počiatky siahajú do ríše zvierat. Človek sa vedel prostredníctvom hudby vyjadrovať ešte skôr, ako povedal prvé slovo. Hudba je v podstate príroda, ktorá sa zmenila na kultúru. Už v minulosti ľudia vedeli, že hudba má očistnú a liečivú moc. Preto ju spájali s rôznymi rituálmi, uvedomovali si, že ich vnútorne obohacuje, uvádza ich do stavu pokoja a harmónie so sebou samým. Ak ste teda vnímaví a započúvate sa do hudby, všimnite si reakciu svojho srdca. Srdce totiž nikdy nepochybuje. Ak sa vám myšlienky vracajú k nejakej skladbe, je to preto, lebo srdce zareagovalo. Aj to dokazuje, že k pochopeniu hudby nepotrebujeme sluch, stačí nám iba srdce.

Vráťme sa teraz k nadpisu tohto článku. Čo by ste vy doplnili namiesto bodiek? Čo pre vás znamená hudba? Už ste niekedy nad tým premýšľali? Možno je to pre vás náročná otázka a možno nie. U mňa je odpoveď jednoznačná. Hudba je môj život. Hoci nehrám na žiadny hudobný nástroj – iba príležitostne na gitare –  a neviem ani spievať, nedokážem si bez hudby predstaviť ani jeden deň. Hudbu milujem. Počúvam ju všade a za každých okolností – keď jem, cestujem, upratujem, zaspávam, keď čítam knižku, keď sa učím, dokonca aj teraz, keď píšem tento článok. Hudba je mojím druhým svetom, do ktorého sa môžem uchýliť, keď som smutná, ale i šťastná. Keby som sa ešte raz narodila, chcela by som byť človekom, ktorý dokáže tvoriť hudbu. Veď nie je nič krajšie ako darovať hudbu.

Na svete je v súčasnosti veľa vecí, ktoré nás rozdeľujú – hranice, jazyky, náboženstvo, farba pleti, predsudky. Mnohé z týchto prekážok ani nikdy nezmiznú. Našťastie je tu hudba. Hudba, ktorá je mostom spájajúcim ľudí z rôznych brehov, prístavom zabíjajúcim smútok a mažúcim starosti, loďou, ktorá kolíše srdce a dušu.

uverejnené v obecnom časopise Nededžan v roku 2011

Zločiny naše každodenné

01.02.2016

V jednej muzikálovej piesni sa spieva: ,,Ver mi, bratu, že z nás dospelých, na svojich ideáloch, na svojich priateľoch, dopustí sa takmer každý aspoň takto malilinkej, obyčajnej vraždy…“ Silné slová, kruté slová, ale skutočne pravdivé. Veď nikto nie je bez viny.

Vianočná

18.12.2015

Keď sa blížia Vianoce, svet je zrazu trochu krajší, keď sa stromček ligoce, ľudia sú si opäť bližší. V kruhu svojej rodiny každý chce byť v tento čas, prežiť krásne hodiny, prebudiť to dieťa v nás. Keď svetlo sviečky rozžiari slávnostný stôl vianočný, nech úsmev šťastný na tvári roztopí mráz polnočný. Nech koleda domom znie, pokoj dušu zaplaví [...]

Čo pre nás znamenajú Vianoce

09.12.2015

Pomaly sa nám blížia Vianoce. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme naše hektické životy. Čas, kedy sa nám plnia sny. Čas, kedy cítime v duši príjemné hrejivé teplo. Čas, kedy máme k sebe akosi bližšie. Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Všetci ich máme radi, všetci sa na ne tešíme. Ale aký je ich pravý význam? A čo znamenajú pre nás?

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 131695x
Priemerná čítanosť článkov: 3559x

Autor blogu

Kategórie