Založ si blog

Spravodlivosť na ústupe

Poznáte starorímsku bohyňu spravodlivosti, Justíciu? Najčastejšie je znázornená v podobe mladej ženy. Vo svojej pravej ruke pevne zviera dvojsečný meč ako symbol trestania. V ľavej ruke zase drží váhy, ktoré spravodlivo vážia vinu a nevinu. Takisto má stužkou prekryté oči, čo symbolizuje nestrannosť. V dnešnej dobe to však vyzerá tak, ako keby Justícii stužka z očí už dávno spadla, misky váh sa vykrivili a meč poriadne otupil.

Spravodlivosť v sebe nesie niekoľko charakteristických čŕt. V prvom rade vždy vychádza z pravdy. Nerobí rozdiely medzi pohlavím, rasou, farbou pleti, národnosťou, náboženstvom, bankovým kontom, sociálnym či spoločenským postavením. Nepodlieha úplatkom či vyhrážkam. Nebojí sa použiť primeraný trest. Neriadi sa verejnou mienkou, všeobecným názorom alebo tým, čo je momentálne v móde. Spravodlivosť nezaujímajú vaše kontakty, nestará sa o to, koho máte za sebou či kto sú vaši príbuzní a známi. Koľko z týchto charakteristík by ste ale skutočne priradili k pojmu spravodlivosť?

Odborná literatúra definuje spravodlivosť ako morálny princíp požadujúci rešpektovanie právnej normy. Je to cnosť, ktorá spočíva v rešpektovaní práv druhých. Spravodlivosť je jedna zo základných spoločenských hodnôt. Podľa Platóna spravodlivosť znamená dávať každému, čo si zaslúži a byť spravodlivý znamená byť dobrý k priateľom a škodiť zlým ľuďom. Byť spravodlivým človekom však v dnešnom svete nie je vôbec jednoduché. Dokonca by som povedala, že spolu s čestnosťou je spravodlivosť vlastnosťou, ktorú je najťažšie si osvojiť a takisto udržať. Hlavne keď jej opak, teda nespravodlivosť, vidíme všade naokolo. Veď si len stačí zapnúť večer správy a človek vidí jednu nespravodlivosť za druhou. Niekto zrazí a zabije človeka a strávi vo väzení iba pár mesiacov, iný vyjadrí svoj nesúhlas s vládnucim politikom a hrozia mu až tri roky. Za krádež vzácnych diel dostane vinník väčší trest ako za ublíženie na zdraví. Znásilnené dievča je obvinené, že zverejnilo mená násilníkov. Kde je teda tá spravodlivosť? Vyzerá to tak, ako keby súdy chránili skôr vinníkov ako obete.

A nespravodlivosť vládne nielen v súdnictve, ale aj v ďalších oblastiach. Prečo tí, čo zarábajú najviac, majú najväčšie výhody a dostávajú veľa vecí zadarmo? Prečo sa platy špičkových športovcov a filmových hviezd pohybujú v astronomických číslach a platy tých, ktorí zachraňujú naše životy ako záchranári, hasiči či lekári, nie sú vôbec adekvátne ich výkonu? A keď sme už pri peniazoch a platoch, prečo ženy vykonávajúce tie isté profesie ako muži, nezarábajú rovnaké sumy ako ich mužskí kolegovia? A takto by sme mohli pokračovať ešte dlho.

So spravodlivosťou to teda vôbec nie je jednoduché. Navyše to, čo je a nie je spravodlivé, vníma každý z nás subjektívne. Hoci sme všetci v podstate rovnakí, máme spoločný počiatok aj koniec, každý z nás je rozdielny. A každý máme vlastnú spravodlivosť. A takisto každý  z nás hodnotí spravodlivosť najmä vo vzťahu k sebe samému. To znamená, že čo sa týka spravodlivosti, sme tak trochu sebcami. Skôr sa pozastavujeme nad tým, či sú ostatní spravodliví k nám. Keď sa stane nejaké krivda či neprávosť niekomu inému, až tak nás to netrápi. Avšak nemalo by to tak byť. Pretože to, čo je spravodlivé pre mňa tu a teraz, musí byť spravodlivé aj pre iných vždy a všade. Nemôžu predsa existovať dva metre.

Rozlíšiť medzi tým, čo je spravodlivé a čo nespravodlivé, je v mnohých situáciách naozaj zložité, či dokonca nemožné. Dobrým príkladom je trest smrti za tzv. hrdelné zločiny. Existujú ľudia, ktorí sú proti nemu, ale sú aj ľudia, ktorí s ním súhlasia. Jeho zástancovia argumentujú tým, že smrť alebo poprava je adekvátnym trestom za niekoľkonásobnú vraždu či iné ťažké zločiny, pretože smrť sa spravodlivo odplatí iba smrťou. Odporcovia zase tvrdia, že takýto trest je pre zločinca skôr vykúpením ako potrestaním a že ak máme byť spravodliví, nemôžeme rozhodovať o živote a smrti druhých. Čo je teda spravodlivé?

Hovorí sa, že človek musí padnúť až úplne na dno, aby sa od neho mohol opäť odraziť. Myslím si, že rovnako to je aj so spravodlivosťou. Zatiaľ je stále vo fáze padania. A hoci život a svet nebude nikdy úplne spravodlivý, neprestávajme veriť, že sa to raz zlepší. Dobrou predzvesťou je skutočnosť, ktorú vyjadruje jeden výrok, že najväčšia spravodlivosť na svete je, že slnko svieti pre každého rovnako.

uverejnené v obecnom časopise Nededžan v roku 2012

Zločiny naše každodenné

01.02.2016

V jednej muzikálovej piesni sa spieva: ,,Ver mi, bratu, že z nás dospelých, na svojich ideáloch, na svojich priateľoch, dopustí sa takmer každý aspoň takto malilinkej, obyčajnej vraždy…“ Silné slová, kruté slová, ale skutočne pravdivé. Veď nikto nie je bez viny.

Vianočná

18.12.2015

Keď sa blížia Vianoce, svet je zrazu trochu krajší, keď sa stromček ligoce, ľudia sú si opäť bližší. V kruhu svojej rodiny každý chce byť v tento čas, prežiť krásne hodiny, prebudiť to dieťa v nás. Keď svetlo sviečky rozžiari slávnostný stôl vianočný, nech úsmev šťastný na tvári roztopí mráz polnočný. Nech koleda domom znie, pokoj dušu zaplaví [...]

Čo pre nás znamenajú Vianoce

09.12.2015

Pomaly sa nám blížia Vianoce. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme naše hektické životy. Čas, kedy sa nám plnia sny. Čas, kedy cítime v duši príjemné hrejivé teplo. Čas, kedy máme k sebe akosi bližšie. Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Všetci ich máme radi, všetci sa na ne tešíme. Ale aký je ich pravý význam? A čo znamenajú pre nás?

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 131453x
Priemerná čítanosť článkov: 3553x

Autor blogu

Kategórie