Založ si blog

Nedajme si zobrať sny

Skúste sa na chvíľu zamyslieť. Čo by ste mi odpovedali, keby som sa vás spýtala, čo sa vám snívalo minulú noc? Väčšina z vás by zrejme povedala, že nič alebo že si to nepamätá. A keby som sa opýtala na sny, ktoré snívate v bdelom stave? Na vaše túžby? Reakcia mnohých z vás by bola pravdepodobne iná a dovolím si tvrdiť, že niektorí by sa dokázali rozhovoriť o svojich túžbach na niekoľko minút. Áno. Sny snívame so zatvorenými i otvorenými očami, v noci aj vo dne. Snívanie je významnou a neoddeliteľnou súčasťou našich životov.

Sny, ktoré prežívame počas spánku, sú definované ako zážitky obrazových, zvukových a iných zmyslových vnemov vytváraných naším mozgom. Udalosti v snoch bývajú často neuskutočniteľné alebo málo pravdepodobné a snívajúci nad nimi obvykle nemá kontrolu. Na základe tejto definície by sa mohlo zdať, že sny nie sú až také dôležité. Ale opak je pravdou. Vedci totiž pokusmi zistili, že u ľudí prebúdzaných v REM fáze spánku, kedy je snívanie najintenzívnejšie, dochádzalo k zmene nálad, poklesu sústredenia, nárastu úzkosti. Pri druhej skupine osôb prebúdzaných mimo REM fázu žiadne zmeny nenastali. Snívanie teda môže predstavovať aj akúsi regeneráciu psychiky, čo znamená, že je podstatné a týka sa každého z nás. Je omylom myslieť si, že nás nie, že nám sa nič nesníva. Každému človeku sa totiž prežíva 5 až 10 snov za jednu noc, avšak nie všetci si ich aj pamätajú.

V snoch mávame taktiež tendenciu uzavrieť záležitosti, ktoré sa nám nepodarilo dokončiť v reálnom živote. Sen poskytuje aj dôležité informácie o našom  najvnútornejšom svete, preto sa často využíva v rôznych terapiách. Sny môžu mať viacero podôb. Zrejme každý z nás už zažil nepríjemný sen alebo nočnú moru, ktorá nás vytrhla zo spánku a po ktorej sme nezriedka mali strach znova zaspať. Na druhej strane tiež existujú sny také krásne, že ich nechceme prerušiť a je nám ľúto, že sme ich prebudením stratili. Niektoré sny dokážu byť také realistické, že ráno nevieme, či sa nám to snívalo alebo sa to skutočne odohralo. Takisto poznáme sny, ktoré sa pravidelne opakujú. Niekedy nám zase sny prinášajú hlboké posolstvo, ktoré úplne pochopíme až o niekoľko rokov. Sny snívané v noci majú teda významné miesto v našom živote a ak im to dovolíme, môžu nás značne obohatiť.

A čo naše denné sny? Naše túžby, priania, ideály, predstavy? Prečo sú dôležité? Na túto otázku existuje jednoduchá odpoveď – bez snov by sme síce existovali, ale nežili by sme. Veď človek, ktorému chýbajú sny, stráca motiváciu čokoľvek urobiť, čokoľvek dosiahnuť. Nič ho nebaví, neláka, nič pre neho nemá zmysel, nemá za čím ísť. Každý nový deň je pre neho skôr príťažou ako darom. Dá sa povedať, že takýto človek nemá pre čo vstať ráno z postele. Našťastie, stále na svete prevládajú ľudia, ktorí dokážu snívať. Aspoň v to dúfam.

 Avšak snívať nestačí. Naše sny si musíme aj plniť. Hoci nie vždy je to jednoduché. Veď život nám do cesty i do plnenia našich snov kladie mnoho prekážok. Ale netreba sa vzdávať. Jedna múdra žena raz povedala: ,,Budúcnosť patrí tým, ktorí veria v krásu svojich snov.“ Naše sny nemôžeme len tak ,,poslať k vode“. Práve naopak. Podľa mňa je dôležité, aby sa naše sny zmenili na naše ciele. Vidím v tom postupnosť. Najskôr si niečo vysnívam, potom to premením na svoj cieľ a postupne hľadám spôsoby a cestu ako tento cieľ dosiahnuť a splniť si tým svoj sen. Niekedy to trvá kratšie, inokedy dlhšie. A hoci sa môže zdať, že náš cieľ je v nedohľadne, je potrebné stále za ním ísť. A vôbec sa nemusíme báť snívať veľké sny. Aj keď to môže pôsobiť namyslene alebo príliš optimisticky. Veď často tí, ktorí majú veľké sny, dosiahnu aj veľké veci. Samozrejme, keď urobia všetko pre ich naplnenie.

S pribúdajúcimi rokmi sa menia aj naše sny. Dalo by sa povedať, že čím sme starší, tým sú naše sny menej ,,bláznivé“ a viac realistické. Keď sme boli deťmi, snívali sme napríklad o tom, že budeme kozmonautmi alebo princeznami. Postupne ale naše sny nadobúdali reálnejšie kontúry. Je však dôležité neprestať snívať. A to v každom veku. Či máme 5 rokov alebo 50. Pretože kým snívame, žijeme. Hovorí sa, že keď niečo veľmi chceš, po niečom veľmi túžiš, splní sa ti to. Hoci to môže znieť ako fráza a mnohí pesimisticky zmýšľajúci ľudia sa nad ňou iba sarkasticky pousmejú, ja v ňu verím. Podľa mňa totiž táto veta nie je o snívaní, ale o tom, koľko úsilia sme ochotní na splnenie našich snov vynaložiť. A na tom nie je nič smiešne.

Sny, ktoré nám prebiehajú hlavou počas spánku, sú podstatnou zložkou našich životov. Avšak omnoho významnejšie sú sny snívané s otvorenými očami. To, o čom sa nám sníva v noci, ovplyvniť nedokážeme, ale naše sny a túžby a najmä ich naplnenie áno. Preto snívajme ďalej a nedajme si zobrať naše sny.

uverejnené v obecnom časopise Nededžan v roku 2014

Zločiny naše každodenné

01.02.2016

V jednej muzikálovej piesni sa spieva: ,,Ver mi, bratu, že z nás dospelých, na svojich ideáloch, na svojich priateľoch, dopustí sa takmer každý aspoň takto malilinkej, obyčajnej vraždy…“ Silné slová, kruté slová, ale skutočne pravdivé. Veď nikto nie je bez viny.

Vianočná

18.12.2015

Keď sa blížia Vianoce, svet je zrazu trochu krajší, keď sa stromček ligoce, ľudia sú si opäť bližší. V kruhu svojej rodiny každý chce byť v tento čas, prežiť krásne hodiny, prebudiť to dieťa v nás. Keď svetlo sviečky rozžiari slávnostný stôl vianočný, nech úsmev šťastný na tvári roztopí mráz polnočný. Nech koleda domom znie, pokoj dušu zaplaví [...]

Čo pre nás znamenajú Vianoce

09.12.2015

Pomaly sa nám blížia Vianoce. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme naše hektické životy. Čas, kedy sa nám plnia sny. Čas, kedy cítime v duši príjemné hrejivé teplo. Čas, kedy máme k sebe akosi bližšie. Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Všetci ich máme radi, všetci sa na ne tešíme. Ale aký je ich pravý význam? A čo znamenajú pre nás?

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 131450x
Priemerná čítanosť článkov: 3553x

Autor blogu

Kategórie