Založ si blog

Krása kníh

Hovorí sa, že kniha je najlepší priateľ človeka. Kniha nás nikdy nezradí, neprezradí naše tajomstvá, stojí pri nás v každej situácii, môžeme sa na ňu vždy spoľahnúť. Kniha nás dokáže rozosmiať, keď sme smutní, ale aj rozplakať a dojať svojou úprimnosťou. Dokáže nás inšpirovať, povzbudiť, poradiť nám. A aj napriek tomu sa mnohí o toto priateľstvo ochudobňujú…

Krása kníh spočíva v ich rozmanitosti a pestrosti – poznáme knihy historické, dobrodružné, romantické, detektívne či strašidelné. Každý si môže nájsť tú svoju. Krásna kniha nemusí krásne vyzerať. Jej krása často ostáva prvému pohľadu skrytá. S knihou je to ako s človekom – jej pravú krásu odhalíme, až keď je spoznáme. Až vtedy odkryjeme jej skutočné čaro, až vtedy ju môžeme úprimne milovať. Dobrá kniha dokáže človeka zaujať svojím pútavým dejom. Keď ju začneme čítať, nevieme prestať. Po ,,prelúskaní“ jednej kapitoly nás to núti pustiť sa do ďalšej, a ďalšej, a ďalšej… A niekedy ani nevieme, ako nám ubehne päť či šesť hodín.

A prečo vôbec čítame knihy? Niektorí ich čítajú preto, aby sa dozvedeli niečo nové, získali ďalšie poznatky a vedomosti, iní pri nich relaxujú. Niektorí v nich hľadajú to, čo im v živote chýba, čo nikdy nemali a veľmi po tom túžia a mnohí sa prostredníctvom nich snažia odhaliť zmysel života a podstatu sveta. Horšie je, keď ľudia čítajú z dôvodu donútenia. A to sa týka hlavne detí. Viem, o čom hovorím, veď som si tým sama prešla. Ako som nenávidela povinné čítanie. Uznávam, že medzi týmito povinne čítanými knihami bolo aj pár dobrých, ale podľa mňa boli skôr výnimkou ako pravidlom. O to radšej si teraz prečítam knihu, ktorú si môžem sama vybrať, podľa svojej chuti a nálady. Veľká škoda však je, že práve toto ,,nútené“ čítanie odradí mnoho detí a mladých od ostatných kníh a namiesto knižky si pozrú film. Dobrý film však nikdy nenahradí dobrú knižku. Ešte sa mi nestalo, že film natočený podľa knihy bol lepší ako samotná kniha. Film predsa nemôže zachytiť a odzrkadliť všetko to, čo môže kniha. A navyše film nám diktuje, čo máme vidieť. Na rozdiel od toho kniha dáva úplnú voľnosť našej fantázii. Ja osobne by som knihu za film nevymenila za žiadnu cenu.

Knihy sú veľmi dôležité. Učia nás byť lepším človekom. Mnohí z nás si nevedia bez nich predstaviť svoj život. Pretože tak, ako je potrava potrebná pre naše telo, tak je kniha potrebná pre našu dušu. Ak chce byť človek skutočne bohatý, nepotrebuje k tomu milióny na účte, stačí niekoľko dobrých kníh. Knihy predsa obohacujú naše vnútro, našu myseľ, robia ju pestrou a rozkvitnutou. Veď aj jedno múdre arabské príslovie hovorí: Kniha je záhrada, ktorú môžeš nosiť vo vrecku…

uverejnené v obecnom časopise Nededžan v roku 2010

Zločiny naše každodenné

01.02.2016

V jednej muzikálovej piesni sa spieva: ,,Ver mi, bratu, že z nás dospelých, na svojich ideáloch, na svojich priateľoch, dopustí sa takmer každý aspoň takto malilinkej, obyčajnej vraždy…“ Silné slová, kruté slová, ale skutočne pravdivé. Veď nikto nie je bez viny.

Vianočná

18.12.2015

Keď sa blížia Vianoce, svet je zrazu trochu krajší, keď sa stromček ligoce, ľudia sú si opäť bližší. V kruhu svojej rodiny každý chce byť v tento čas, prežiť krásne hodiny, prebudiť to dieťa v nás. Keď svetlo sviečky rozžiari slávnostný stôl vianočný, nech úsmev šťastný na tvári roztopí mráz polnočný. Nech koleda domom znie, pokoj dušu zaplaví [...]

Čo pre nás znamenajú Vianoce

09.12.2015

Pomaly sa nám blížia Vianoce. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme naše hektické životy. Čas, kedy sa nám plnia sny. Čas, kedy cítime v duši príjemné hrejivé teplo. Čas, kedy máme k sebe akosi bližšie. Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Všetci ich máme radi, všetci sa na ne tešíme. Ale aký je ich pravý význam? A čo znamenajú pre nás?

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 131473x
Priemerná čítanosť článkov: 3553x

Autor blogu

Kategórie