Založ si blog

Svetlo do duše

Keď vám poviem, že existuje niečo, čo nestojí ani cent, ale dokáže dať veľmi veľa. Niečo, čo je úplne zadarmo, ale má to cenu zlata. Niečo, čo je schopný darovať každý z nás, či už sme milionármi alebo je naše konto na nule. Niečo, čo trvá len krátky okamih, ale má silu vyvolať celoživotnú spomienku. Niečo, čo dokáže zahriať, ale nepotrebuje oheň ani elektrinu. Niečo, čo je účinnejšie ako hocaký liek, ale nevyžaduje si žiadny predpis. Niečo, čo je úplne bežné a prirodzené, ale napriek tomu krásne a výnimočné. Viete, čo to je? Predsa úsmev.

Pamätáte sa na to, keď ste sa prvýkrát usmiali? Zrejme nie, keďže to bolo už poriadne dávno. Avšak sú ľudia, ktorí na váš prvý úsmev nikdy nezabudnú a to sú vaši rodičia. Pre každého rodiča je prvý úsmev jeho ratolesti neuveriteľne silným a nezabudnuteľným zážitkom, Ten okamih, keď sa malý človiečik prvý raz usmeje, je jednoducho čarovný. Veď predsa nie je nič krajšie ako detský úsmev.

Úsmev je daný nám všetkým. Každý človek má tie správne predispozície k úsmevu. Avšak nie každý ich aj využíva alebo ich využíva len veľmi málo. A pritom stačí zapojiť len sedemnásť svalov, aby sa na tvári objavil ten kúzelný výraz. Mnoho ľudí sa však namiesto usmievania radšej mračí, čo mimochodom vyžaduje zapojenie až štyridsiatich troch svalov. Takže aj z biologického hľadiska je jednoduchšie sa usmievať ako mračiť. Navyše úsmev a jeho verný brat smiech majú niekoľko pozitívnych účinkov na naše fyzické i psychické zdravie. Po prvé, hovorí sa, že úsmev a dobrá nálada je univerzálnym liekom. Keď sa usmejeme, uvoľňujú sa nám svaly, klesá hladina stresových hormónov a vo zvýšenej miere sa vyplavujú hormóny šťastia, ktoré okrem vyvolávania pocitu šťastia znižujú vysoký krvný tlak. Hlboký smiech zase pomáha spaľovať naše kalórie. Vedci totiž tvrdia, že 15 minút smiechu denne počas roka znižuje hmotnosť o dva kilogramy. Takisto smiech posiľňuje našu imunitu, podporuje činnosť srdca a pľúc, pretože pri ňom vdychujeme a vydychujeme viac vzduchu ako obyčajne. Vo všeobecnosti ľudia, ktorí sa neusmievajú, bývajú častejšie chorí ako tí usmievaví.

Úsmev je silno nákazlivý a vysoko návykový. Keď sa na nás niekto usmeje, väčšinou sa aj na našej tvári objaví úsmev. A ani nevieme prečo. Je to úplne automatická reakcia. Jednoducho sa usmejeme. A ešte nákazlivejšie je to so smiechom. Koľkokrát sa vám už stalo, že ste sa bez príčiny rozosmiali, keď ste videli alebo počuli cudzí smiech? Úsmev a smiech sú akoby drogou, avšak prospešnou a vítanou drogou. Potrebujeme ich každý deň. Tak sa nebráňme tejto návykovosti.

Matka Tereza zvykla hovoriť, že mier sa začína úsmevom. Keď človeka obdarujeme úsmevom, naznačíme mu, že nemáme žiadne nekalé úmysly. Keby sme sa namiesto hádok, osočovania, kritizovania a ohovárania radšej na seba navzájom častejšie usmievali, som si istá, že by bolo na svete o niečo menej rozporov a konfliktov. Veď úsmev je mostom, po ktorom môžeme bezpečne prejsť na druhú stranu. Úsmev dokáže našim blízkym a priateľom aj bez slov povedať, ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú, ako veľmi nám na nich záleží. Bohužiaľ na svete existujú ľudia, ktorí sú schopní zneužiť aj niečo také krásne ako úsmev. Určite ste sa už párkrát stretli s falošným úsmevom. Našťastie vo väčšine prípadov je predstieraný úsmev ľahko identifikovateľný, pretože úprimný úsmev vychádza zo srdca a srdce nemožno oklamať.

Aj keď je úsmev prospešný nielen pre tých, ktorí ho prijímajú, ale tiež pre tých, ktorí ho vysielajú, nie vždy je jednoduché usmievať sa. Niekedy, keď sme smutní, unavení, nahnevaní, keď sa nám nedarí alebo keď nás niečo trápi, nemáme chuť na úsmev. Práve vtedy by sme to ale nemali vzdať a mali by sme sa aspoň pokúsiť usmievať.

Vo svojej podstate je úsmev iba jednoduchou záležitosťou niekoľkých svalov našej tváre. Avšak skrýva v sebe omnoho viac. A tú najdôležitejšiu vlastnosť zrejme najlepšie vystihuje môj obľúbený výrok, ktorý hovorí: ,,Nikdy nezabúdaj na úsmev, je to svetlo, ktoré pri pohľade do očí, prezradí, že je duša doma.“

uverejnené v obecnom časopise Nededžan v roku 2012

Zločiny naše každodenné

01.02.2016

V jednej muzikálovej piesni sa spieva: ,,Ver mi, bratu, že z nás dospelých, na svojich ideáloch, na svojich priateľoch, dopustí sa takmer každý aspoň takto malilinkej, obyčajnej vraždy…“ Silné slová, kruté slová, ale skutočne pravdivé. Veď nikto nie je bez viny.

Vianočná

18.12.2015

Keď sa blížia Vianoce, svet je zrazu trochu krajší, keď sa stromček ligoce, ľudia sú si opäť bližší. V kruhu svojej rodiny každý chce byť v tento čas, prežiť krásne hodiny, prebudiť to dieťa v nás. Keď svetlo sviečky rozžiari slávnostný stôl vianočný, nech úsmev šťastný na tvári roztopí mráz polnočný. Nech koleda domom znie, pokoj dušu zaplaví [...]

Čo pre nás znamenajú Vianoce

09.12.2015

Pomaly sa nám blížia Vianoce. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme naše hektické životy. Čas, kedy sa nám plnia sny. Čas, kedy cítime v duši príjemné hrejivé teplo. Čas, kedy máme k sebe akosi bližšie. Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Všetci ich máme radi, všetci sa na ne tešíme. Ale aký je ich pravý význam? A čo znamenajú pre nás?

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 131295x
Priemerná čítanosť článkov: 3549x

Autor blogu

Kategórie